Pis Ve Atık Su Tesisatı Döşemesi Ve Tıkanıklıkları

07.08.2015
864

Pis, atık su tesisatı döşemesi ve pis, atık su tesisatı döşemesi tıkanıklıkları ana boruda olunca yukarıdan dökülen her şey en alt daireden çıkar. Pis su tesisatı deyip geçmeyin boruların dönüşlerinde kullanılan dirseklerin dahi çok büyük önemi var. Gül tesisat firması olarak biz 90 derece dirsek yerine 45 derecelik dirsekleri tercih ediyoruz. 90 derece dirsekte suyun gitmesi biraz daha zorlaşır. Genelde tuvaletlerden atılan kaba cisimler ya da tuvalet kağıtları 90 derece dirseği tıkayabilir. Biz bunu bir nebzede önleyebilmek için pis, atık su tesisatı döşemesi işleminde 45 derecelik dirsekleri kullanmayı tercih ediyoruz. Bu tercihlerimizin sebebi sık tıkanan yerlerde sorunun ne olduğunu bilmemizden kaynaklanıyor. Üst katlarda her zaman tuvalet ya da lavabolar ana kolona yakın olmalıdır. Ana gider borusuna en fazla 3 metre uzaklıkta hat olmalıdır. Daha fazlası yeterli akıntıya sahip olamayacağından çalışmaz. Hatta bazen bu 3 metre bile fazladır o ustanın yerine göre ayarlama yapmasıyla çözülür. Herkes bu kadar dikkatli pis, atık su tesisatı döşemesi işlem yaptığı takdirde tuvalet tıkanması diye bir şey olmaz.

Pis, Atık Su Tesisatı Döşemesi Nasıl Yapılır?

Kanalizasyon boruları, pis, atık su tesisatı döşemesi tecrübe gerektiren bir iştir. Yani bu boruları döşeyen ustanın aynı zamanda eski kanalizasyon borularını tamir eden bir usta olması gerekir. Usta arızalı boruların tadilatında boruların arızalarını, arızanın kaynağını, arızaya sebep olan unsurları gördüğü için yeni döşenen borularda bütün bunlara dikkat edecektir. Kanalizasyon boruları ister bina içerisinde olsun isterse bina dışında en önce pis, atık su tesisatı döşemesi döşendiği için en altta kalmaktadır. Bina içinde kanalizasyon pis, atık su tesisatı dösemesi döşendikten sonra üzerine sonradan beton, sıva, boya, laminat gibi bir sürü çalışma yapılmaktadır.

Bina dışında da durum aynı aynıdır. Borular toprağın 4 metre kadar altına döşenir. Üzerine sonradan asfalt yapılır, parke döşenir, bina çevre düzenlemesi yapılır, peyzaj ve çit bitikleri yapılır. Bu nedenle kanalizasyon borusunda bir arıza meydana gelirse bütün yapılanlar zarar görecektir. Bütün bu olasılıkları en aza indirmek için kanalizasyon borularının nasıl döşenmesi gerektiğini anlatmaya çalışalım. Burada konuyu anlatırken bina içi kanalizasyon tesisatı ve bina dışı kanalizasyon tesisatı şeklinde konuyu iki bölüme ayırmak da fayda vardır. Bina dışına döşenen pis, atık su tesisatı döşeme boruların nasıl döşenmesi gerektiğini inceleyelim. Yani binanın çıkışından başlayarak şehir kanalizasyon borusuna kadar olan boruların nasıl döşenmelidir?

Pis Atık Su Tesisatı Nasıl Döşenmeli?

Pis, Atık Su Tesisatı Döşemesi

Borunun Çapı

Borunun çapı bina içinden ya da bina dışından gelen atık sular ana rögarda toplandıktan sonra bu borudan geçerek şehir kanalizasyon borusuna bağlanır. Bina içerisinden ve çevresinden gelen atık su boruları bu boru ile şehir kanalizasyon sistemine bağlanır. Bu yüzden burada kullanılacak borunun çapı bina pis, atık su tesisatı döşemesi işleminde kullanılan en büyük çaplı boru olmalıdır.

Borunu Eğimi

Pis, atık su tesisatı döşemesi için burada kullanılacak boruya verilecek eğim kurutabildiği kadar yüzde 6’ yı da geçmeyecek şekilde yüksek olmalıdır. Bina atık su borusu rögara bağlandığı nokta belediyenin hattından yukarı seviyede olması gerekir. Aksi durumda kanalizasyon binamıza geri basabilir. Düz yerleşim yerlerinde bazen bu kurallara uyulmaz, çünkü atık su borusunun yüksekten bağlanması veya pis, atık su tesisatı döşemesi için kullanılan boruya yüksek meyil verme imkânı her zaman olmayabilir.

Borunun Cinsi

Atık su borusunun ana rögardan şehir kanalizasyon hattına kadar olan kısmında Korige Boru, Küng yani beton boru ve Pimaş diye tabir ettiğimiz sert plastik boru kullanılır. Bu borulardan üçü de tercih edilebilir. Burada tercih ederken neye dikkat edeceğimiz değil de tercih ettikten sonra döşenmesinde nelere dikkat edeceğimiz önemlidir. Eğer korige boru kullanılacaksa kanalın çökmemesi için derin kazılmalı, küng kullanılacaksa bağlantı noktaları betonla iyi kapatılmalıdır. Ağaç kökleri suya ulaşmak için beton borunun boşluk kısımlarından girer ve borunun tıkanmasına neden olur. Sert plastikte ise boru döşendikten sonra üzerine ince kum konulması gerekir.

Bağlandığı Nokta

Pis, atık su tesisatı döşemesi atık su borusu şehir kanalizasyon borusuna değil de belirli aralıklarla yapılmış olan rögarla bağlanmalıdır. Rögar bağlanırken bina atık su borusunu çıkışı şehir kanalizasyon borusundan yukarıda olmalıdır.

Boru rögara değil de zorunlu sebeplerden dolayı beton boruya bağlanırsa Binanın kanalizasyon ana borusu belediyenin borusuna bağlanırken boru fazla uzatılmamalıdır. Uzatılan borunun uç kısmında biriken katı malzemeler zamanla pis, atık su tesisatı tıkanıklıkları sebebiyet verir. Kısa olması durumunda ise ilerleyen zamanlarda pis su sızması meydana gelir.

Atık Su Tesisatı Tıkanması

Binaların en önemli tesisatlarından biri bilindiği gibi su tesisatıdır. Atık su tesisatı yapımı bir bina için en önemli şeylerden biridir. Boruları döşerken dikkatli ve güvenli bir şekilde döşemek gerekir. Boruların ek yerlerinde birbirlerine geçmelerinde mutlaka borunun contası koyulması gerekir. Bazı ustalar pimaşların birbirine geçmesi daha kolay geçmesi için gerekli olan conta koymadan kaçınırlar. Bu işin ustası olmadığını gösterir. Gelişi güzel pimaşları birbirine ekleyerek atık su tesisatı döşemesi yapılmaz. İşin bilincinde olan gerçek usta boru açık yerde dahi olsa conta koymadan iş yapmaz.

Pimaşlar döşenirken yapılan diğer bir hata ise akıntı yani meyil verilmeden döşenmesidir. Hele birde inşaat temeline boruları tesisatçı yerine demirciler veya kalıpçılar döşemişse meyil olayı tamamen muallakta kalır. Her şey bittikten sonra gelen tesisatçıda mecburen temel içindeki pimaşlara binanın gider hatlarını bağladığından yapacak bir şey kalmaz. İleride akıntı olmadığı için atık su tesisatı tıkanması durumunda ise yine mağduriyeti en alt katta oturan bina sakini yaşar. Pis, atık su tesisat döşemesi bu nedenler ile önem arz eder.

Pis Su Tesisatı

Pis Su Tesisatı Tıkanması

Pis su tesisatı tıkanması hem banyo hem lavabo mutfaklarında, yer süzgeçlerinde ve klozetlerde çok sık yaşanmaktadır. Büyük bir çoğunlukla kullanıma bağlı olarak gelişen bu problemler evimizin ve iş yerlerimizin kirlenmesine yol açarak hem koku hem de görüntü anlamında rahatsız edici bir duruma neden olur. Tuvaletlere atılan peçetelerden yabacı cisimlere kadar pis, atık su tesisatı tıkanıklıkları oluşmasında farklı nedenler vardır. Bu nedenlere ek olarak, bir de tesisat döşenirken yapılan pis, atık su tesisatı döşemesi hataları da sayabiliriz. Pis, atık su tesisatı döşemesi esnasında eğimsiz boruların kullanılması ve hattın da kireçlenmiş olması tıkanıklığa adeta davetiye çıkaracaktır.

Mutfak Atık Su Tıkanıklıkları Açma

Mutfak tıkanıklıkları genel olarak yağlanmadan dolayı oluşan tıkanıklık problemleridir. Mutfak gideri pis su borusu açmak için kullandığımız kırıcı uçlu robotlarımız ile sertleşen yağ veya tortu birikintilerini parçalayarak mutfak atık su tıkanıklıkları açma işlemi yapıyoruz. Pis, atık su tesisatı döşemesi borusunda var olan tıkanıklık açıldıktan sonra tekrar kamera ile bakarak tesisatı kontrol ederiz. Kontrol esnasında, tesisatta hala daha kalıntıların kaldığını tespit ettiğimizde aynı işlemleri tekrarlarız. Robotla tıkanıklık açma, kamerayla boruların görüntülenmesi ve daha sonra yıkama işlemleri firmamız tarafından özenle ve titizlikle yapılmaktadır.

Pis, atık su tesisatı döşemesi konusu da dikkate alındığında gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak değişen yaşam standardı inşaat sektörünü de yakından etkilemiştir. İnşaat sektörünü oluşturan birimlerde kalfa, usta, teknisyen ve mühendise kadar değişik bilgi ve beceriye sahip bireyler ekip halinde çalışarak inşaat alanında ihtiyaç duyulan hizmetleri üretmektedir. Pis, atık su tesisatı döşemesi için çalışan ekiplerin bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerekmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Tıkla Ara

2023 © Copyright | Hakları Saklıdır. Her Hakkı Gül Tesisat'a Aittir.